Op 8 oktober 2016 hadden we onze eerste notenoogstactiviteit

Op zaterdag 8 oktober ’16 om 14u was onze (eerste) notenoogstactiviteit op het Verbeeckplein. Een nieuwe, unieke site, met  7 (6 + 1 nog op komst) verschillende walnotenbomen op een rij, in boogvorm.
Dirk gaf de historiek. Vanaf het idee drie jaar geleden om  zoveel mogelijk walnotenbomen aan te planten. Omdat die zorgen voor heel erg voedzaam en gezond eten, gratis, lang te bewaren bovendien, en voor nog vele generaties na ons, want de bomen kunnen tot 600 jaar oud worden. Er is amper werk aan en er komt geen CO2-uitstoot aan te pas, integendeel. Kortom, voedsel dat ons als ware godsgeschenken bijna letterlijk in de schoot geworpen wordt. Goed beschermd, alleen nog te kraken – aangenaam prutswerk, in de wintermaanden, wanneer je wat extra, gezonde vetten (omega 3!) kunt gebruiken – en als je wilt afwisselen, nog te bereiden in diverse mogelijke gerechten.
Met geld van de stad, 1500 euro vanuit ‘Kom op voor je wijk’, konden we 7 voldoende grote bomen aankopen. Allemaal verschillende, was het vermetele idee, om betere bevruchting te hebben, en om er een unieke site van te maken. Samen met de Groendienst plantten we ze twee jaar geleden, met hulp van (vooral) jong en oud(er) (verslag met foto’s).
Walnotenbomen verhogen het bruto nationaal geluk voor vele generaties. Vandaar de oproep zaterdag naar alle Wilselaren om bij de volgende samenaankoop 3012WD en TransitieWilsele zoveel mogelijk notenbomen te bestellen, en naar het Leuvense stadsbestuur om samen met ons alle mogelijke plaatsen op te lijsten waar er notenbomen kunnen komen.

De Leuvense schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken Bieke Verlinden dankte en feliciteerde de initiatiefnemers. Ze rekent erop dat Wilsele-dorp de site geregeld blijft gebruiken voor gemeenschapsactiviteiten.
‘Schobbejak’ Fred Versonnen bracht vervolgens enkele historische verhalen met noten als rode draad.

Ondertussen kon iedereen proeven van zelfbereide walnotencake, hartige notenkaaskoekjes, notenkoekjes en notenthee (recepten: walnoten.net, notencake: alleen walnoten, en suiker halveren).

De eerste oogst van de bomen op het plein leverde al een 50-tal noten op. Zolang de voorraad strekt, nog van te proeven in het Buurtcentrum.

Alle aanwezigen kregen naast een zakje walnoten een folder met volgende inhoud:

___________________

Volgende walnotenbomen (Juglans Regia) staan hier mooi in boogvorm (van noord naar zuid):

 1. Broadview
  Gecultiveerd in British Columbia, Canada. Groeit langzaam en wordt niet zo groot als de andere soorten. Geeft al vanaf jonge leeftijd vruchten. De boom kan vruchten krijgen zonder dat er een bestuiving nodig is, maar hij is productiever wanneer hij wel bestoven wordt, door de Buccaneer bijvoorbeeld. De noten zijn langwerpig met weinig groeven, hebben een licht bittere smaak.
 1. Rode Donau
  Gecultiveerd in Oostenrijk. Middelmatige groeikracht. Bloeit later in het voorjaar. Bijzondere noten met een prachtig rode kern. Daarom de bloedsinaasappel onder de walnoten genoemd.
 1. Franquette
  Gecultiveerd in Frankrijk. Sterke groeier. Zoals de Parisienne laat vruchtbaar. Bloeit later in het voorjaar. Wordt heel groot, geeft prachtig schaduw. Noten met dunne schaal, lichtblond, in clusters van twee of drie op de takuiteinden.
 1. Parisienne
  Gecultiveerd in Frankrijk. De boom is laat vruchtbaar. De walnoten zijn groot en hebben een dunne schaal.
 1. Coenen
  Gecultiveerd in Nederland (Noord-Brabant). Forse groeier met een brede losse kroon. Loopt vroeg uit. Heeft om veel vruchten te krijgen een bestuiver nodig die vroeg mannelijk bloeit, een Broadview bijvoorbeeld. De noot is groot en langwerpig.
 1. Buccaneer
  Gecultiveerd in Nederlands Limburg. Heeft een opgaande kroon. Groeit wat sterker dan Broadview maar draagt minder noten. Loopt vrij laat uit. Zelfbestuiver maar meer zekerheid als hij bestoven wordt. Heeft zoveel stuifmeel dat hij er ook andere walnotenbomen mee bestuift, zoals de Broadview. De noten zijn tamelijk groot en rond van vorm.
 1. Nr. 16 [Deze boom staat nog in de opkweekserre. Hij wordt later dit jaar naar het Verbeeckplein verplant.]
  Gecultiveerd in Amerika, Michigan. Matige groeier, goed vruchtbaar. De takken kunnen tot op de grond hangen. Loopt tamelijk vroeg uit, zelfbestuiver. De walnoten zijn groot, langwerpig, met diepe groeven en scherpe punt.

HERKOMST EN VERSPREIDING

De walnoot is voedsel dat al duizenden jaren bekend is. In de Griekse mythologie staat de walnotenboom symbool voor wijsheid.

De walnotenboom komt uit Perzië (Iran). Zijn oorspronkelijke habitat strekte zich uit van Xinjiang (China) tot Oost-Turkije. De verspreiding westwaarts gebeurde in de 4de eeuw v.C. door Alexander de Grote, die het Perzische rijk inpalmde, en vervolgens door de Romeinen, in het Middellandse Zeegebied en West-Europa. Zij verbouwden verschillende soorten walnotenbomen om tot een soort te komen die goed gedijt in Europa: de Perzische walnoot of Juglans Regia (‘koninklijke noot van Jupiter’). Het is mee dankzij Karel de Grote dat de walnotenbomen over heel Europa verspreid geraakten. Hij vermeldde ze in zijn ‘Capitulare de villis’ van eind 8ste eeuw, een verordening over het agrarisch beheer van zijn goederen in het uitgestrekte Karolingische rijk.

Walnotenbomen kunnen tot 600 jaar oud worden.

ETYMOLOGIE
Walnoot
: letterlijk: vreemde (niet-Germaanse) noot. De ‘Wal’ in walnoot gaat terug op de stam der Volcae. Na verloop van tijd begonnen de Germaanse stammen de naam van de Volcae te gebruiken voor hun niet-Germaanse buren, eerst de Kelten en nadien ook de Romeinen (die het gebied veroverden). Men vindt ook vandaag nog sporen hiervan terug in streeknamen zoals Wallonië en Wales. De associatie met de notenboom gaat terug op de verspreiding van de boom door de Romeinen in de veroverde gebieden.
Okkernoot: letterlijk: noot van de notenboom. Uit het middeleeuws Latijn: noker. Noot in het Latijn: nux (noot /notenboom)

GEZONDHEID
Walnoten zijn rijk aan mineralen en vitamine B, en bevatten relatief veel en zeer gezonde calorieën. Ze bestaan immers alleen uit goede vetten: omega 3-vetzuren. Die verlagen de triglyceriden, die je wel nodig hebt maar niet te veel, ze verhogen de goede HDL-cholesterol en zouden ook hoge bloeddruk helpen verlagen. Met 60 gram walnoten (ca. 400 kcal) per dag heb je je nodige portie omega 3-vetzuren en mineralen.
Walnoten zijn ook eiwitrijk: 14,4 gram per 100 gram. Met 60 gram noten heb je dus ca. 9 gram eiwitten binnen.

Een initiatief van 3012WD (werkgroep milieu) en TransitieWilsele in het kader van Kom op voor je Wijk, met de financiële steun van de Stad Leuven, Afdeling Gebiedsgerichte Werking, de materiële steun van de Afdeling Groenbeheer en de steun van het Buurtcentrum van Wilsele-dorp

Comments are closed.