Doc-Wilsele: A Crude Awakening

14 oktober ’11,buurtcentrum (ism 3012WD): vertoning van de documentaire A Crude Awakening. The Oil Crash, een documentaire over onze petroleumverslaving.

Ruwe petroleum, de natuurlijke brandstof waar onze hele samenleving op draait, wordt almaar schaarser. Het punt waarop de vraag het aanbod overschrijdt, ‘piekolie’, komt dichtbij. Wanneer is niet duidelijk. Maar de lange periode van overvloedige, goedkope brandstof is voorbij. Landen en grootindustrie stellen hun belangen veilig om controle te houden over wat nog rest. De opkomende grootmachten en groeilanden zoals India en China hebben veel energie nodig.
Alternatieve energiebronnen kunnen petroleum nooit helemaal vervangen, aardgas is er nog voor vele tientallen jaren, maar heeft grote beperkingen en (geopolitieke) risico’s. Onze levensstijl aanpassen, onze hele samenleving drastisch heroriënteren is de enige optie.
Aan de hand van archiefbeelden uit de vorige decennia, beelden van nu en interviews met wetenschappers, olieproducenten, politieke en economische waarnemers schetst de film een alarmerend beeld van de slinkende oliereserves en de gevolgen ervan op ons dagelijkse leven.

Na de film is er een verhelderend gesprek met Rudy Dhont (lector bedrijfsethiek KHLeuven, inspirator transitiebeweging Vlaanderen), die verdere toelichting geeft over piekolie. Hij drukt ons echter op het hart dat pessimisme een slechte raadgever is. Ook een kleine groep van geëngageerde burgers kan met eenvoudige positieve activiteiten een transitietraject in beweging zetten.

‘A Crude Awakening’
geregisseerd door Basil Gelpke, Ray McCormack en Reto Caduff,
Zwitserland, 2006, 85′

http://transitionculture.org/2007/02/07/film-review-a-crude-awakening-the-oil-crash/

Comments are closed.