We gaven fruitbomen een zomersnoeibeurt op 5 augustus ’14

Vorig jaar waren we te laat, nu niet. Op 5 augustus waren we op  het appel in de prachtige boomgaard van Marc en Greet, en Dirk G. toonde met raad en daad hoe hun fruitbomen nog een extra snoeibeurt konden gebruiken.  We brachten ook een bezoek aan de ‘paradijselijke tuin’ (terechte omschrijving van Jos) van Lies en Wim.

Dirk G. bezorgde ons een ‘samenvattend’ verslag (waarvoor dank).

1.       voordelen van in de zomer snoeien

  • sommige soorten bloeden anders te hard: bv. okkernoot
  • steenfruit (kers, pruim,..) snoeien mag niet in de winter – loodglansziekte is in de winter veel besmettelijker
    • steenfruit wordt niet graag gesnoeid en er is altijd risico op gommen (harsvorming) maar het is soms nodig om bv. het gestel van de boom te vormen, of simpelweg omdat je de kersen anders niet meer geplukt krijgt omdat ze te hoog hangen
    • kersen gaan heel snel gommen -> liefst enkel 1- of 2-jarig hout snoeien en als uitzondering tov andere bomen: een stompje van 1 à 2 cm laten bij het snoeien
  • maar ook appels, peren, .. hebben voordelen bij zomersnoei
      • de boom verliest geen energie aan grote waterscheuten die je in de winter toch moet wegsnoeien
      • de boom is meer ‘open’
        • voor lucht: de wind kan er door en alles droogt sneller op -> minder schimmels
        • voor licht: de  zon kan er beter in wat goed is voor ontwikkeling van fruit en bloemen (op de plaats waar wij willen, dus overal in de boom en niet enkel in de top)
  • de boom is in de zomer actief en de snoeiwonden beginnen onmiddellijk dicht te groeien -> minder besmettingsgevaar voor de wonden (zelfde reden waarom we zo mogelijk pas op het eind van de winter snoeien)
  • het is ook het ogenblik dat je takken die duidelijk besmet zijn door schimmels kunt wegsnoeien
  • corrigeren van de wintersnoei (bv. een takje laten staan in de hoop dat er fruit aan kwam maar dat is toch niets geworden)

 2.       beste periode van snoeien

  • kersen: tijdens of enkele weken na de pluk
  • pruimen: tijdens het uitdunnen als er te veel aan hangen (rond 15 juni?) of ook tijdens of direct na de pluk
  • appel, peer,… : juni tot eind augustus
  • vroeg beginnen als je ziet dat er straffe waterscheuten komen
  • vroeg beginnen kan evenwel hergroei geven en je moet dan een 2de ronde doen
  • niet veel later dan eind augustus want de boomwonden moeten nog kunnen beginnen dichtgroeien

3.       weer:

  • liefst droog weer
  • geen te felle zon (risico dat schors of zelfs de appels een zonneslag krijgen)
  • als je het een beetje geregeld krijgt: best geleidelijk gespreid over meerdere weken en regelmatig wat wegnemen

4.       wat snoeien?

  • voetscheuten = op de onderstam onder de plaats waar onze fruitboom op geënt is: altijd weg
  • steile waterloten
    • of helemaal met de voet wegsnoeien
    • of heel voorzichtig afscheuren  (toch snoeien als het niet lukt natuurlijk)
      • tenzij je ze voor het gestel kunt gebruiken of, door vlak plooien, voor stimuleren van fruit volgend jaar => dan inknijpen om hun groei te remmen
      • scheuten die geïnfecteerd zijn door ziekte wegsnoeien (ook tenzij je ze echt voor het gestel nodig hebt )
      • te lang wordende zijtakken bij leibomen
      • dan inkorten tot op 7 à 10 bladeren =>  juiste aantal doet er niet toe: snoeien net boven het “troepje” bladeren dat meestal dichter bij mekaar staat onderaan de scheut
        • effect hiervan zal dikwijls zijn dat er een scheut weer verder omhoog begint te groeien (maar minder sterk) en dat de onderste scheuten horizontaler beginnen uit te lopen (en het zijn die die we meestal willen omdat daar sneller bloembotten op komen)
        • op deze manier verloopt achteraf  de wintersnoei sneller en beter: alleen de (kleinere) omhoog groeiende scheut wegdoen + je hebt meer goed geplaatste horizontale scheuten
        • druiphout (hangt onderaan de tak naar beneden): wegdoen als er geen goed fruit aanhangt
        • NB: niet zieke scheuten mogen gerust een tijd in de tuin blijven liggen: schadelijke insecten zoals bladluizen zijn dikwijls niet zo mobiel, terwijl (larven van) onzelieveheersbeestjes dat bv. wel zijn en terug ‘de boom in kunnen’

5.       alternatief voor snoeien: uitbuigen

  • te steil groeiende scheuten naar een hoek onder 45° brengen om bloembotten te stimuleren, of gewoon een goede stand te krijgen
  • alle ‘trukken van de foor’ zijn goed
    • koordjes naar een piket in de grond spannen
    • gewichtje (steen bv.) aan een touw aan de tak hangen (of via een wasknijper, zo kun je het gemakkelijk verder of dichter bij de stam hangen)
    • stukje stok tussen twee takken gebruiken om ze open te sperren
    • heel voorzichtig het stukje binnenste hout in de twijg kraken (lukt niet altijd)
    • bovenstaand lukt natuurlijk niet allemaal bij hoogstammen zoals bij Greet en Marc, of is dan gewoon veel te arbeidsintensief

6.       terwijl je toch bezig bent : dunnen

  • minimum 20 bladeren per vrucht laten
  • bij spreiding over langere periode neem je regelmatig zieke, beschadigde of aangestoken vruchten weg zodat alle energie naar de resterende mooie en gezonde vruchten gaat
  • uitkijken: niet zoals ik de verkeerde tak met fruit en al wegsnoeien

7.       Plantengier :

  • voor het dichtgroeien van de wondjes kan het nuttig zijn dat je de boom wat extra energie (meststof) geeft via het blad een week na de zomersnoei
  • spuiten ’s avonds of bij betrokken weer  (uiteraard niet als het regent)
  • wat? netels, paardestaart (zou ook schimmelwerend zijn), …
  • hoe?  netels, … in emmer doen en emmer met  water vullen, af en toe (bv. iedere dag) even in roeren, tweetal weken  wachten, zeven, eventueel verdunnen, verspuiten op de bladeren
  • stinkt flink

8.       frambozen:

mogen ook in de zomer gesnoeid worden: een gemakkelijke manier van kweken  is bv. direct na de pluk de afgedragen scheuten (waar frambozen aan hingen) aan de grond af te snoeien:  de nieuwe frisse scheuten die volgend jaar zullen dragen, zijn duidelijk te onderscheiden

9.       druiven : druivenmijt  en  schimmel:

 

 

Comments are closed.