Bezoek aan csa-boerderij ‘De Wakkere Akker’

Maandag 27 mei ’13. Met dertien zakken we af naar Herent. De avondzon, laag maar nog stevig in het firmament, doet eindelijk een zomerse belofte. Enkele mensen met versgeplukte groenten in de rieten mand passeren ons goedgeluimd. In het leembruine veld zit nog een enkeling, geknield, handen in de aarde. De akkers zijn na weken koude ontwaakt. Een kruiwagen aan de kant van de weg kondigt De Wakkere Akker aan.
Jonas ontvangt ons namens het piepjonge DWA-trio, in de serre. Hij legt ons het principe uit van csa: elk lid van de boerderijgemeenschap betaalt in het begin van het jaar een bijdrage (bij DWA: 250 euro; kinderen: leeftijdsjaar x 10 euro), voor investeringen en werkingskosten (plantgoed, materieel, energie enz.), en oogst de rest van het jaar wat hij/zij nodig heeft voor eigen verbruik. De boeren noteren op een schoolbord wat oogstklaar is. Extra oogsten, voor inmaken of invriezen, kan op aangeven, bij een oogstoverschot bijvoorbeeld. Er is geen regeltje voor elke situatie. Iedereen houdt het eerlijk en neemt alleen wat hij /zij zelf nodig heeft.
De boeren hebben een karig maar eerlijk loon, zijn niet met handen en voeten gebonden aan een bank. Er zijn geen tussenpersonen, iedereen deelt in het risico (als de oogst door bv. het weer kleiner is of mislukt). Ieder lid komt wanneer hij wil groenten uit de grond trekken (zo nodig met wat hulp van de boer) of fruit plukken. Wie wil, helpt ‘s mee bij karweitjes en maakt mee het teeltplan op. Maar iedereen viert elk jaar mee feest. Klinkt te mooi allemaal, maar het is waar.
Jonas leidt ons rond op de akkers. In de verte, vers geplante fruitbomen. Daarachter, aan de noordkant, een beschuttende bosstrook. Warmoes, staat er op een van de bordjes aan de akkerrand. Lusten kinderen dat allemaal wel? Zeker weten, zegt Jonas. ‘Ik hoor van hun ouders dat ze de groentjes die ze zelf oogsten, reuzelekker vinden’. Eindelijk een generatie die de wereld echt gaat veranderen, van onderop, letterlijk…

De meeste leden wonen in Herent en Wijgmaal. De Wakkere Akker ligt op fietsafstand (een zestal kilometer) van Wilsele-dorp. Enkelen overwegen om lid te worden. Nu of later, misschien als aanvulling op de oogst uit de eigen moestuin (in de maak). Voedselteamleden twijfelen. (De Wriemeling staat het jonge boerentrio overigens met raad en daad bij. Er is dus een link.)
Wanneer een csa-boerderij in Wilsele? Wie ermee start, krijgt onze volle steun. Wie een idee heeft, laat maar horen.

Info over De Wakkere Akker vind je hier. Alles over CSA vind je hier.

Comments are closed.