Insectenhotels bouwen

2 februari 2013: samen insectenhotel bouwen. Welkom in de werkplaats van Jos.
Woorden wekken, voorbeelden strekken. Hieronder ziet u hoe het in z’n werk ging, en enkele resultaten. Maar eerst wat uitleg bij het ‘modelhotel’ (met dank aan Louis).
Dit insectenhotel met zeven kamers (zie tekening hieronder) geeft verschillende soorten insecten de kans zich te nestelen en te overwinteren.

– De drie bovenste kamers zijn voor zachtaardige solitaire bijen, die zich graag verschuilen in holle stokjes en buisjes. De gaten in het hout kunnen voor vele insecten als nest dienen. De metselbij kiest een diameter van 3 à 7 mm, de maskerbij 2 à 4 mm. Na het leggen van hun ei sluiten wilde bijen de buizen af met een laagje leem. Je kunt dus makkelijk volgen hoeveel bewoners er zijn.
– De rode kamerdeur trekt groene gaasvliegen aan. Ze eten bladluizen en spinmijten.
Vul de kamer deels met fijn tarwestro zodat ze kunnen overwinteren.
Vlinders, te zien op zomerse dagen, houden zich op koude, natte dagen schuil. Steek een handvol twijgen in het compartiment, waar de vlinders aan kunnen  hangen.
– Het compartiment met de sparappels (of stro) is  voor oorwormen. Zij zijn nuttig bij het bestrijden van bladluizen.
– De onderste kamer is aan de onderkant van het insectenhotel voorzien van inkruipopeningen voor lieveheersbeestjes. Zij helpen bij het bestrijden van bladluis. 

.

Comments are closed.